Pater Familias


La origine, pater familias era barbatul puternic, respectat, strangea armate, se duce la razboi, casapea vecinii, le viola nevestele, facea ce vroia pana lui, nu se lua nimeni de el, nici pe strada , nici in familie. Pentru membrii familiei, hotararea lui avea puterea unei legi. Ce mai, era smecher omu.

Rand pe rand puterea  lui pater familias a scazut,  influenta la fel. Biserica, o parte a societatii, miscarile civice, ong-urile au inceput: nu te mai bate maica, intoarce si celalalt obraz mai bine; nu mai purta sabie, mai bine canta la mandolina; nu-ti mai bate vecinii, joaca tabinet cu ei; nu ii mai spune lui shlomo ca e jidan ca e urat, pe scurt, forta lui vitala data de pornirile lui naturale a slabit.

Cum arata azi un pater familias obisnuit? Luam cazul lui X, si avem urmatoarele caracteristici:

Varsta:45-50 de ani, par alb (timpuriu), conditie fizica slaba (singura miscare facuta in ultimii ani a fost conceperea copiilor, desi gurile rele spun ca nu ar fi in totalitate ai lui), nu a practicat niciun sport, are o slujba ce nu necesita efort fizic, sta la birou, presteaza o munca cu caracter repetitiv, are vedera slaba, se roaga la Dumnezeu, nu rateaza o ocazie sa nu se inchine, propaga mila crestineasca, bunatatea sufletului, etc, e depasit de evenimente, tehnologie, nu poate tine pasul cu evolutia societatii si atunci se inchide in lumea lui utopica, e jucat pe degete de cei apropiati dar are iluzia ca e respectat de acestia, se trezeste cu 2 ore inaintea sotiei ca sa incalzeasca masina, doarme la pranz, dupa ora 19.00 sta in casa in pijama (uneori mai devreme), ia apararea tuturor minoritatilor , cand vorbeste in public are un ton scazut, plapand, zici ca sta sa moara, si obligatoriu……. are mari probleme cu hemoroizii, prostata.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s